Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Nastał czas wypiekania pachnących pierników i wilgotnych makowców.

Boże Narodzenie kojarzy się również z czekoladą a w tym cieście z pewnością jej nie brakuje.

Przepis dla czekoladowych łasuchów, ale uważajcie jest mocno uzależniające.

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady robi się bardzo szybko i równie szybko znika.

składniki na ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady:

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70%

1 kostka masła

1 szklanka mąki

3/4 szklanki brązowego cukru

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy znajdziesz tutaj)

polewa czekoladowa ( na polewę czekoladową przepis znajdziesz tutaj)

szczypta soli

wykonanie:

Wykonanie ciasta czekoladowego zaczynamy od roztopienia masła w rondelku. W czasie kiedy masło się topi należy posiekać gorzką czekoladę na małe kawałki.

ciasto czekoladoweBiałka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie ubić na puszystą masę żółtka z cukrem trzcinowym oraz cukrem waniliowym. Do puszystej masy jajecznej wlać przestudzone roztopione masło. Masę miksujemy aż się połączy z tłuszczem, następnie powoli wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Kiedy wszystkie składniki się połączą dodać pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Na koniec wsypujemy pokruszoną czekoladę i delikatnie mieszamy.

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady przelewamy do blachy(10×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40-50 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto należy wyjąć z formy i polać polewą czekoladową.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *