Ciastko francuskie z brzoskwinią

Ciastko francuskie z brzoskwinią

Ciasto francuskie to podstawowy produkt w mojej zamrażarce.

Ile razy zdarzyło wam się, że do drzwi pukają nie zapowiedziani goście,

a wasza spiżarnia świeci pustkami?

Zawsze można przyjąć gości krakersami i kupnymi herbatnikami,

a może wykazać się finezją i zrobić coś pół na pół :),

a przy okazji wyjść na perfekcyjną panią domu :D.

Takim pomysłem na zaskoczenie swoich gości jest ciastko francuskie z brzoskwinią,

ale nie zamykajcie się na jeden pomysł do ciastka możemy wykorzystać mrożone owoce,

owoce sezonowe, a nawet gorzką czekoladę.

składniki na ciastko francuskie z brzoskwinią:

2 opakowanie ciasta francuskiego

1 twarożek waniliowy

puszka brzoskwiń

1 jajko

cukier puder

wykonanie:

Ciasto francuskie wyjąć z zamrażarki i rozpakować. Każdy płat cista francuskiego podzielić na 9 równych kawałków. Wycięte prostokąty z jednego płata posmarować twarożkiem waniliowym i ułożyć pokrojone brzoskwinie. Prostokąty z drugiego płata ciasta naciąć w trzech miejscach i posmarować roztrzepanym jajkiem. Tymi prostokątami przykryć prostokąty z brzoskwinią i po bokach docisnąć. Wierzch ciastek posmarować jajkiem i ułożyć na blaszce  wyłożonej pergaminem.

ciastko francuskie z brzoskwiniąCiasteczka francuskie piec w 200 stopniach około 20 -25 minut na złoty kolor. W między czasie można naszym gościom przygotować aromatyczną kawę lub herbatę. Przepis na herbatę znajdziecie tutaj.

Przed podaniem ciasteczka można oprószyć cukrem pudrem lub podać wyłącznie ze złocistymi na wierzchu płatkami migdałów.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *