Ciasteczka z czekoladą

Ciasteczka z czekoladą

Kruche ciasteczka🍪 z płynną czekoladą w środku.

Kruche ciasteczka to idealne zastępstwo

dla kalorycznych gotowych przekąsek.

Sercem ciasteczek jest płynna gorzka czekolada.

składniki na ciasteczka 🍪 z czekoladą:

2 szklanki mąki pszennej

4 łyżki cukru brązowego

1 tabliczka gorzkiej czekolady 70%

1 łyżeczka proszku do pieczenia

20 g płatków migdałów

1 kostka miękkiego masła

wykonanie:

Mąkę, należy przesiać z proszkiem do pieczenia do głębokiej miski, a następnie dodać masło pokrojone w drobną kostkę. Na końcu dodajemy cukier brązowy i dłońmi wyrabiamy aksamitne ciasto na ciasteczka z czekoladą.

Kiedy ciasto jest już jednolite i bez grudek, należy podzielić je na tyle części ile mamy kostek czekolady. Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy w dłoniach i kładziemy na środku kostkę gorzkiej czekolady. Kulamy w dłoniach kulkę, i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed upieczeniem każdą kulkę lekko spłaszczamy i posypujemy płatkami migdałów.

Ciasteczka z czekoladą nam lekko wyrosną, dlatego warto zrobić przerwy między jednym a drugim.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy ciasteczka około 15 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu ciasteczka należy wystudzić, ale zdjąć z blachy, aby nie przywarły do papieru. Ciasteczka można przechowywać w puszcze około 14 dni, ale nie sądzę, że uda wam się je utrzymać tak długo. U mnie znikają po jednym dniu 🙂 .



6 thoughts on “Ciasteczka z czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *