Ciasteczka z sezamem i czarnuszką

Ciasteczka z sezamem i czarnuszką

Na pieczenie ciasteczek zawsze jest pora, zwłaszcza pysznych ciasteczek.

Kruche ciasteczka z sezamem i czarnuszką to świetny sposób na małą przekąskę.

Mnie do ich pieczenia przekonał sezam, a z czarnuszką są naprawdę wyborne.

Ciasteczka nie zawierają cukru, a jeśli chcemy aby były bardziej dietetyczne

to mąkę tortową można śmiało zastąpić mąką orkiszową, a śmietanę jogurtem.

Przepis jest bardzo prosty, a dzięki temu można go modyfikować pod względem swoich smaków.

składniki na ciasteczka z sezamem i czarnuszką:

250 g mąki tortowej

100 g masła

2 łyżki gęstej śmietany

2 łyżki sezamu

2 łyżki czarnuszki

białko

wykonanie:

Ciasteczka nie zawierają cukru dlatego polecane są dla diabetyków.

Masło na kruche ciasteczka z sezamem i czarnuszką powinno być twarde. Przygotowanie ciasteczek zaczynam od pokrojenia twardego masła w drobną kosteczkę. Na stolnicę wysypuję mąkę i dodaję do niej posiekane drobno masło.

ciasteczka z sezamemMasło należy posiekać z mąką. W mące z masłem zrobić wgłębienie i dodać śmietanę. Zagnieść elastyczne kruche ciasto na ciasteczka. Ciasto na ciasteczka włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na dowolną grubość i okrągłą foremką wykrawać ciasteczka. Każde ciasteczko posmarować białkiem i posypać sezamem oraz czarnuszką.

Ciasteczka z sezamem i czarnuszką pieczemy w 175 stopniach około 15 minut na złoty kolor.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *