Ciasteczka migdałowe z koglem

Ciasteczka migdałowe z koglem

Ciasteczka migdałowe to bardzo wykwintny wypiek ze względu na swój skład,

ponieważ nie ma w nim grama mąki pszennej.

Jednak ich smak jest tak unikatowy, że warto spróbować ich chociaż raz pomimo,

iż jest to jeden z droższych wypieków.

Ciasteczka pięknie się prezentują,

dzięki zapieczonemu na wierzchu koglowi z żółtek.

Z podanych składników wychodzi około 20 ciasteczek.

składniki na ciasteczka z koglem:

3/4 szkl. cukru pudru

1 jajko

100 g mielonych migdałów

4 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka likieru migdałowego

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

wykonanie:

Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie dodać cukier puder i ubijać aż się rozpuści. Do masy dodać mąkę ziemniaczaną, likier oraz mielone migdały. Całość delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 15 minut.

W czasie kiedy ciasto na ciasteczka się chłodzi należy utrzeć żółtko z cukrem trzcinowym, aż powstanie kogel.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra. Ciasto się lepi dlatego dobrze jest je rozwałkować w foli spożywczej. Z ciasta wyciąć gwiazdki foremką i przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Wierzch gwiazdek przed pieczeniem posmarować koglem.

Ciasteczka piec około 12 minut w 160 stopniach. Należy pamiętać, że kogel nie może się zrumienić.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *