Ciasteczka imbirowe

Ciasteczka imbirowe

Kiedy za oknem słychać krople deszczu☂ uderzające o parapet przypominam sobie

o przepisie na ciasteczka imbirowe. Miękkie i aromatyczne ze zdrowym imbirem.

Nie ma nic lepszego na pierwsze jesienne przeziębienia, jak ciasteczka pełne imbiru.

Świetne zarówno do małej kawy, jak i do herbaty z cytryną.

 

składniki na ciasteczka imbirowe:

100 g miękkiego masła

1 szklanka brązowego cukru

1 jajko

2 1/4 szklanki mąki pszennej

1 1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka tartego imbiru

wykonanie:

Przepis na ciasteczka imbirowe należy do tych ucieranych w jednej misce, minimum bałaganu i mycia naczyń ;).

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać roztrzepane jajko. W osobnej misce przesiać mąkę oraz sodę. Mąkę przesiewamy, aby ją napowietrzyć. Przesiane suche składniki dodać do masy maślanej i dokładnie wmieszać.

Z wyrobionego ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciasteczka kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć.

Ciasteczka imbirowe pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor około 20 minut.

Ciasteczka można przechowywać w puszce, jeśli wam się uda coś schować na inne okoliczności. W moim domu z reguły ciasteczka wytrzymują kilka dni, ale częściej w puszcze zastaję okruchy niż całe ciasteczka.

Ciasteczka imbirowe możemy udekorować lukrem lub polewą czekoladową.

Przepis na lukier znajdziecie tutaj, a na polewę czekoladową tutaj. Udekorowane ciasteczka dłużej zachowają wilgotność.



1 thought on “Ciasteczka imbirowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *