Bułeczki jogurtowe

Bułeczki jogurtowe

Kiedy przychodzą leniwe letnie dni,

to w niedzielne poranki nabieram ochoty na upieczenie pysznych,

pachnących bułeczek na jogurcie🍞.

Przepis jest banalnie prosty, dzięki czemu nie trzeba wcale zrywać się o świcie,

aby zaskoczyć swoją rodzinę ciepłymi bułeczkami z babciną konfiturą.

Atutem bułeczek jest brak zaczynu, jak w przypadku tradycyjnych bułeczek wypiekanych na drożdżach.

W tym przypadku wzrost zapewnią nam suszone drożdże.

Podpowiem, że do bułeczek możemy użyć jogurtu naturalnego,

ale świetnie sprawdzają się również jogurty smakowe,

wtedy też najlepiej smakują z dżemem lub konfiturą,

w wersji na słono sprawdzą się ze świeżą wędliną.

Ważne, aby do pieczenia używać wyłącznie ciepłych produktów,

w tym celu najlepiej pozostawić je poza lodówką na noc

Składniki bułeczki jogurtowe:

500 g mąki pszennej

4 łyżeczki cukru (w wersji na słono cukier pomijamy)

1/2 łyżeczki soli

1 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

200 g jogurtu naturalnego lub owocowego

120 ml letniego mleka

1 jajko

60 g masła

wykonanie:

bułeczki na jogurcie

Zarabianie ciasta:

Mąkę przesiać do miski wysmarowanej wcześniej oliwą. Konieczne jest przesianie mąki, aby nabrała lekkości, następnie dodać suszone drożdże, cukier, sól oraz mokre składniki, jak: jogurt, mleko, masło i jajko. Ciasto na bułeczki jogurtowe dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Zimą miskę z ciastem można odstawić w okolice grzejnika, latem natomiast pozostawić na słońcu.

drożdżowe bułeczki na jogurcieBułeczki jogurtowe:

Kiedy nasze ciasto nieco wyrośnie, należy podzielić je na około 18 kawałków. Każdy z nich formować w rękach, aż powstaną kulki średniej wielkości. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem, a następnie przykryć na kilka minut, aby ciasto odpoczęło. W tym czasie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Następnie włożyć blachę z bułeczkami do piekarnika i piec na złoty kolor około 20 – 25 minut.

Moi domownicy jadają bułeczki z konfiturą malinową i popijają kawką lub kako:D



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *