Brownie

Brownie

Brownie to ten typ ciasta, którego nikt nie odmówi.

Wspaniałe połączenie czekolady, kakao oraz lekko pikantnej wanilii.

Ciasto nie jest czasochłonne i wystarczy parę chwil, aby wyczarować pyszny podwieczorek.

 Brownie doskonale się sprawdza jako deser w czasie walentynkowej kolacji.

Nikomu nie trzeba mówić, ze czekolada to afrodyzjak, a w takiej ilości bardzo poprawia nastrój.

składniki na brownie:

120 g mąki tortowej

180 g masła

180 g posiekanej gorzkiej czekolady

4 jajka

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

miąższ z 1 laski wanilii

wykonanie:

Wykonanie ciasta brownie zaczynam od roztopienia na małym ogniu masła. Do ciepłego roztopionego masła, należy dodać posiekaną drobno czekoladę gorzką i wymieszać, aby połączyła się z tłuszczem.

brownieW innej misce połączyć jajka z cukrem oraz wanilią, ale jajek nie ubijamy do brownie. Do tak przygotowanej masy jajecznej przesiewam mąkę z kakao i dodaję roztopioną czekoladę z masłem. Całość delikatnie mieszam, aż wszystkie składniki się połączą.

Tak przygotowane ciasto brownie przelewam do natłuszczonej oraz wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 23×27 centymetrów. Papier lepiej przylega do natłuszczonej foremki do ciasta. Na tak przygotowaną blachę wylewam masę czekoladową i delikatnie ją wygładzam.

Ciasto brownie piecze się krótko, bo 20-25 minut w 180 stopniach. Powinno być wilgotne w środku, a chrupiące na wierzchu i lekko popękane.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *