Babka piaskowa

Babka piaskowa

Od pewnego czasu zbierałam się do upieczenia babki piaskowej,

w pewnym sensie uległam namowom mojej rodziny.

Bardzo dobrze się stało, bo babka jest zachwycająca,

wcale nie jest za sucha, jest po prostu idealna.

No dobrze, nie wszystkim musi smakować, ale żeby się przekonać trzeba ją upiec i spróbować ;).

składniki na babkę piaskową:

5 jajek

1 kostka masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 szklanki cukru

1 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanki mąki pszennej

miąższ z 1 laski wanilii


wykonanie:

Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka do babki, należy utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać mąkę pszenną i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Mąki można wcześniej przesiać, dzięki czemu będą lepiej napowietrzone, a babka zyska na lekkości.  Kiedy dodamy suche składniki dodajemy miąższ z 1 laski wanilii. Masę miksować na wolnych obrotach do czasu, aż wszystkie składniki się połączą. Mikser możemy zastąpić silikonową szpatułką i delikatnie wymieszać masę, dzięki temu będziemy mieli pewność, że ciasto nie jest zbite i dobrze wyrośnie.

babka piaskowaFormę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Masę przelać do babki.

Ciasto na babkę piec w 200 stopniach około 45 minut na złoty kolor, przed wyjęciem z piekarnika, należy sprawdzić patyczkiem czy babka piaskowa jest upieczona.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *