Babka kakaowa z polewą czekoladową

Babka kakaowa z polewą czekoladową

Przeszukując stare książki kucharskie zawsze trafiam na jakąś perełkę.

Tym razem jest to babka o cudownym głębokim smaku kakao 🍫.

Babka kakaowa nie jest zbyt słodka, więc przypadnie

do gustu nawet tym osobom, które nie przepadają

za słodyczami.

składniki na babkę kakaową:

6 jajek

1 łyżeczka cukru waniliowego

3/4 szklanki cukru muscovado

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 1/2 szklanki mąki

3/4 szklanki kakao

1 szklanka oleju

1/2 szklanki gorącej wody

forma na babkę

polewa

wykonanie:

babka kakaowa

Jajka umieszczamy w misce miksera i dodajemy cukier muscovado oraz cukier waniliowy. Jajka miksujemy na puszystą masę. W tym czasie, kiedy mikser przygotuje nam masę jajeczną przesiewamy do miski mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Suche składniki należy dokładnie wymieszać.

Kiedy jajka są już ubite, to należy do nich wlać cienkim strumieniem 1/2 szklanki oleju, a następnie nadal cienkim strumieniem wlewać gorącą wodę. Kiedy jajka wchłoną już płyn dolewamy pozostały olej. Zmniejszamy obroty miksera i powoli dosypujemy po jednej łyżce suchych składników.

babka kakaowaFormę na babkę należy wysmarować dokładnie tłuszczem i obsypać kaszą manną, aby babka kakaowa w czasie pieczenia nie przywarła do formy. Poza tym babka kakaowa znacznie łatwiej nam wyjdzie z foremki. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Babkę kakaową pieczemy około 50 minut. Przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić czy babka na pewno się upiekła, w tym celu nakłuwamy ją patyczkiem.

Po wyjęciu babkę wystudzić i oblać polewą czekoladową.

 



4 thoughts on “Babka kakaowa z polewą czekoladową”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *