Babeczki z owocami

Babeczki z owocami

Pierwsze babeczki 🍮z owocami upiekłam na pierwsze urodziny mojego syna

i od tamtej pory babeczki są stałym elementem wszystkich kinderparty🎈.

Robi się z niewielkiej ilości produktów,

poza tym jest to świetny pomysł,

aby niejadkom przemycić nieco owoców.

Z podanych proporcji wychodzi około 12 babeczek,

zalecam stosowanie papilotek, aby dobrze wychodziły z foremek.

składniki na babeczki z owocami:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru waniliowego

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki oleju

250 ml mleka

1 jajko

owoce (tym razem użyłam jagód)


wykonanie

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do jednej miski oraz dodać cukier trzcinowy i cukier waniliowy. Połączyć ze sobą suche składniki na babeczki z owocami.

Do drugiej miski wlać mleko, olej oraz wbić jajko i całość wymieszać. Następnie stopniowo dodawać do płynnych składników sypie i miksować, aż powstanie gęsta masa. Mikser możemy zastąpić silikonową szpatułką, aby mieć pewność, że ciasto nie będzie zbite.

babeczki z owocamiPapilotki umieścić w foremkach na babeczki. Do foremek włożyć jedną łyżkę do lodów masy, wsypać kilka owoców, przykry drugą łyżką masy. Na wierzchu również można ułożyć kilka owoców.

Piec w 160 stopniach około 30 minut na złoty kolor.

Najlepiej sprawdzają się owoce: borówki, maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone, porzeczki czarne, jagody.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *