Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami

Babeczki z jagodami piekę głównie w sezonie jagodowym,

ale zdarza mi się również po ten przepis sięgać, gdy mam jagody zamrożone w lodówce.

Babeczki zawsze dobrze się sprawdzają, kiedy na progu czekają niespodziewani goście.

Za nim zdążą się rozejrzeć po waszym domu, babeczki z jagodami będą się piekły w piekarniku.

A za nim ty zrobisz kawę, babeczki będą już stały na stole😋.

Do pieczenia babeczek wykorzystuję sylikonowe foremki,

dzięki czemu nie muszę korzystać z papilotek, które nie zawsze mam w domu.

Zimą, kiedy owoce są drogie lub moje zapasy w zamrażarce się skończyły

zastępuję jagody groszkami gorzkiej czekolady.

składniki

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

3/4 szklanki cukru

1/3 szklanki oleju

1 szklanka mleka w temp. pokojowej

cukier waniliowy

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru do posypania

250 g jagód lub borówek

12 foremek na babeczki

wykonanie

Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz dodać cukier i cukier waniliowy. Natomiast do drugiej miski wbić jajka, dodać mleko i olej. Mokre składniki zmiksować na wolnych obrotach, nie przerywając miksowania powoli dodawać suche składniki. Miksować tak długo, aż masa będzie aksamitna i bez grudek.

babeczki z jagodamiJagody dokładanie umyć i osuszyć, a następnie oprószyć łyżką mąki, dzięki czemu nie będą opadały w cieście.

Do wymieszanego ciasta na babeczki z jagodami dodać owoce i delikatnie wymieszać.

Łyżką do lodów nakładać jednakowe porcje do foremek babeczkowych, ale żeby nie przekroczyć 3/4 wysokości foremek. Z podanego przepisu wychodzi około 12 babeczek z jagodami.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni i piec babeczki około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu przestudzić i posypać cukrem pudrem.



1 thought on “Babeczki z jagodami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *