Aromatyczna owsiana granola z orzechami i miodem

Aromatyczna owsiana granola z orzechami i miodem

Domowa granola z jabłkiem to jedna z tych rzeczy, które można wykonać bez jakichkolwiek umiejętności kucharskich.

Zdrowa, sycąca i pyszna. Świetnie się sprawdza jako dodatek do jogurtu na śniadanie,

ale również jako spód do ciasta czy dodatek do kruchych ciasteczek.

Granolę możemy przechowywać w puszce lub ozdobnym słoiku,

a jej wersje zmieniać według upodobania.

W mojej wersji wystąpi królowa polskiej jesieni, czyli jabłko🍏.

składniki na granolę z jabłkiem:

1 szklanka płatków owsianych

1 szklanka wiórków kokosowych

2 łyżki siemia lnianego

1/2 szklanki posiekanych rodzynek

1/2 szklanki orzechów laskowych

1/2 szklanki orzechów włoskich

1 łyżeczka cynamonu

1 duże starte jabłko 🍎

3-4 łyżki miodu lipowego

wykonanie:

Suche składniki na Granolę należy dokładnie ze sobą wymieszać. Orzechy oraz rodzynki należy posiekać, chyba że wolicie duże kawałki to zostawcie takie jakie lubicie. Jabłko należy razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do suchych składników, następnie dosypujemy cynamon oraz miód. Całość dokładnie wymieszać i rozłożyć na dużej blaszce do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia.

granolaPrzygotowane składniki na Granolę należy równo rozłożyć na blaszce do pieczenia, aby się równomiernie upiekła.

Piekarnik rozgrzewamy do około 160 stopni Celsjusza. Granola piecze się około 45 -60 minut, ale w czasie pieczenia należy ją przemieszać około 4 razy. Po upieczeniu należy zostawić Granolę do ostygnięcia, a następnie połamać ją na mniejsze kawałki i przełożyć do słoja.

 



2 thoughts on “Aromatyczna owsiana granola z orzechami i miodem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *